Nieuws 

Uit elkaar

Een tweeluik van &Bromet en de NTR

Uitzending: woensdagen 23 & 30 oktober, 20.25 uur bij de NTR op NPO 2

uitelkaarIn het tweeluik Uit elkaar staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt.

Uit elkaar is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Zij proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.

Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma’s geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald. Deze situatie vergt het uiterste van de mantelzorgers. Het gevoel geen echtpaar meer te zijn of gefaald te hebben als partner kwellen de achterblijvers. Levens worden uit elkaar getrokken doordat er vanuit de overheid geen adequate oplossing wordt geboden.

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

Bewegen met dementie

De beweeggids voor dementie geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen. Bewegen heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen. Professor Erik Scherder en bewegingsagoog Myron Hamming vertellen hier meer over. Wil je eerst meer lezen waarom bewegen zo belangrijk is, lees dan het artikel ‘het effect van bewegen met dementie’. Meer informatie over de beweeggids vindt u hier. 

Leef Leuk

Leef Leuk is er voor ouderen en biedt begeleiding en ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden. Het leven veraangenamen door met elkaar leuke of nuttige activiteiten te ondernemen zoals: wandelen, winkelen, boodschappen doen en koken, begeleiding naar een arts of ziekenhuis, naar het theater of de bioscoop, etc. etc. Wij doen dit met een positieve instelling en kijken samen met onze klant naar wat er nog wél mogelijk is. Meer informatie vindt u op www.leefleuk.nl. 

Training goed omgaan met dementie

In de gratis basistraining GOED omgaan met dementie leer je stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer je in contact komt met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek. 

 

Partners geheugensteunpunt.nl